Příčiny
Mýdlová chuť v ústech může být výsledkem přílišné konzumace a používání fluoridu (fluorid sodný). Fluorid sodný je krystalická sůl (NaF), která se používá ve stopovém množství při fluoridaci pitné vody a je obsažena v zubních pastách. Fluorid sodný se používá i v pesticidech, insekticidech a jiných průmyslových aplikacích a ve vyšších koncentracích je jedovatý. Nízké hladiny fluoridu, které se nacházejí v zubní pastě či v pitné vodě, jsou pokládány za bezpečné.
Co má tedy fluorid sodný společného s mýdlovou chutí v ústech? Celkem hodně, vlastně tato chuť signalizuje to, že jste požili příliš mnoho fluoridu sodného a je jedním z příznaků otravy fluoridem sodným. Tento může být přijímán kromě již zmíněné pitné vody a zubních past i během ošetření v zubní ambulanci fluoridem sodným, dále požitím kontaminovaných suchých potravin, jako je sušené mléko, mouka, prášek do pečiva. Tyto suché potraviny mohou obsahovat insekticidy nebo rodenticidy obsahující fluorid sodný, tudíž představují zdravotní riziko.
Riziko onemocnění z fluoridu sodného je vážnější u lidí, kteří pracují v prostředí, kde jsou vystaveni této chemické látce. Krátkodobé a akutní vystavení se působení fluoridu sodného může způsobit příznaky, jako je mýdlová chuť v ústech, zvracení nebo šok. Dlouhodobá expozice může rozvinout chronické zdravotní problémy, jako je bronchitida nebo fluoróza. Příznaky jsou poté podráždění pokožky, podráždění očí, hrdla a nosu, kašel, sípání a dušnost.
Lidé mohou mít zvýšené riziko otravy fluoridem sodným, pokud pracují v následujících oblastech:
- zemědělství (prostřednictvím insekticidů);
- těžby a úpravy hornin;
- výroby oceli;
- výroby skla;
- svařování;
- galvanického pokovování;
- úpravy vody.
Ale nezoufejte, mýdlová chuť nutně nemusí znamenat otravu fluoridem sodným. Některé potraviny také vyvolávají tuto pachuť v ústech, konkrétně se jedná o mrkev a koriandr. Mrkev totiž obsahuje sloučeninu zvanou terpenoid, která způsobuje tento pocit. Mýdlová chuť je při konzumaci koriandru způsobena našimi geny, tím, jak mozek zpracovává vůni této bylinky. Mýdlová pachuť z jídla by tedy neměla být důvodem k obavám.
Léčba
Léčba je jednoduchá, musíte snížit přísun fluoridu sodného při běžném používání. Ovšem pokud se u vás kromě mýdlové chuti v ústech objeví zvracení, průjmy, kolaps či šok, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc. V těchto případech je důležitá diagnostika, která se provádí laboratorním vyšetřením ze zvratků, z moči a rentgenem plic. Poté ve většině případů následuje žaludeční výplach.
Pokud jste vy nebo vaše dítě pozřeli více zubní pasty, je dobré sníst tyto potraviny:
- pomeranče;
- mandle;
- mléčné výrobky, jako je sýr nebo mléko;
- zelenou zeleninu, jako je brokolice,
Prevence
Prevence je jednoduchá, hlídejte si příjem fluoridu sodného. Nízká hladina fluoridu v dentálních výrobcích a pitné vodě je pro většinu lidí bezpečná. Nicméně děti mladší 2 let by neměly používat fluoridové zubní pasty. Důležité je rovněž kontrolovat množství fluoridu sodného u jiných zubních výrobků, například u ústní vody.
Při běžném používání kvalitní zubní pasty a pití zdravé vody se otravy fluoridem sodným bát nemusíte. Jak se říká, všeho s mírou.
Pravidla prevence
- Udržujte zubní výrobky obsahující fluorid sodný z dosahu dítěte.
- V prostředí výskytu fluoridu sodného používejte respirátor, který chrání plíce. Používejte ochranný oděv, jako jsou rukavice a obličejové štíty, které chrání pokožku.
- Při opětovném použití vyperte a umyjte veškeré oděvy, které přišly do kontaktu s fluoridem sodným. Nezanechávejte kontaminovaný oděv doma, může kontaminovat rodinné příslušníky.
- Nejezte, nepijte ani nekuřte v oblastech, které by mohly být kontaminovány.
- Umyjte si ruce před jídlem, pitím, kouřením nebo použitím koupelny.
- Umyjte pokožku, která byla odhalena, abyste zabránili spálení.
Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto: © Maksim