Facebook Síť X Pinterest email tisk

Dieta při žaludečním vředu

Napsala Mgr. Světluše Vinšová

Naposledy upraveno

Hlavní stránkaDietologie

DIETA PŘI ŽALUDEČNÍCH VŘEDECH, nejen o tom se dočtete v tomto článku. Jelikož jsou žaludeční vředy často způsobeny špatnou životosprávou, je nejlepší prevencí především zdravý životní styl. Základem je pravidelná a vyvážená strava, dostatečný pitný režim a spánek. Ideálně by se měl člověk vyhýbat nadbytečnému stresu, omezit pití alkoholu na minimum a nekouřit. Vhodná nejsou ani příliš pálivá a kořeněná jídla, sycené nápoje a vysoký příjem kofeinu. Žádná speciální dietní léčba, která by zabránila vzniku vředu, však neexistuje.


Obsah článku

Citron a žaludeční vředy

Citronová voda má vlastnosti, které přispívají k prevenci patogenů přežívajících v organismu, a napomáhá udržovat vyváženou hladinu pH.

Žaludeční vředy a pivo

Bakterie, která stojí za vznikem žaludečních vředů, se jmenuje Helicobacter pylori. Může způsobit žaludeční vředy, i když ne každý, kdo má tuto infekci, jimi trpí. První onemocnění se může projevit už v dětství, ale člověk může znovu onemocnět i v pozdějším věku. H. pylori může způsobit dlouhotrvající onemocnění. Někdy je možné uzdravit se bez léčení, ale často jsou antibiotika jediným způsobem, jak se vyléčit. Pitím jednoho nebo dvou půllitrů piva týdně snižujete množství bakterie Helicobacter pylori cca o 11 %. Tři až šest půllitrů snižuje toto množství o 6 %, ale ti, co pijí více, už chráněni nejsou. Pivo i víno mají totiž antibakteriální účinek.

Žaludeční vředy a čokoláda

U žaludečních vředů se nedoporučuje konzumace čokolády. To proto, že čokoláda patří mezi potraviny, které stimulují tvorbu žaludečních šťáv. Mezi ně patří kromě čokolády i káva, silný čaj, alkohol, sladkosti. Kečup a hořčice se řadí mezi dráždivé potraviny, a proto rovněž nejsou vhodné. Semínka a ořechy při šetřící dietě taktéž nelze doporučit.

Babské rady na žaludeční vředy

V případě žaludečních vředů může pomoci přírodní léčba. Ta spočívá v konzumaci těch potravin, které pomáhají posílit přirozenou obranu sliznice. Tvorbu potřebného hlenu podporují například lněná semínka vyluhovaná ve vlažné vodě. Nápomocný je i gel z aloe vera. Při peptických vředech jsou velmi účinným lékem brambory, a to hlavně pro svůj obsah vitaminu C a zásaditou povahu. Stačí 2–3 brambory denně vařené ve slupce, pečené nasucho nebo jako pyré. Brambory nesmažte ani k nim nepřidávejte mléko. Také dobře přežvýkaná mandle potlačí pálení žáhy a sníží kyselost v žaludku. Snižuje tvorbu žaludeční kyseliny a výrazně snižuje aktivitu vředu. Velmi vhodnou potravinou pro pacienty je proso, které se používá zbavené slupek jako jáhly.

Při bolesti se doporučuje ledový obklad na bolestivé místo nebo na páteř mezi lopatky. Lepší ochranný povlak na sliznici pomáhá vytvořit sliz lněného semene, jak již bylo uvedeno výše. Sliz získáte vyluhováním lněného semene ve vlažné vodě po dobu 2–4 hodin. Užívejte 2 polévkové lžíce 15 minut před jídlem. Velmi prospěšná je údajně i jahodová kúra. 3–4 dny nepřijímejte žádnou jinou potravu než zdravé, dobře dozrálé neslazené jahody. Snězte 1,5–2 kg jahod denně. Dobře je rozžvýkejte.

Při bolestech břicha i jako prevence pomohou například heřmánek, kostival, puškvorec, světlík lékařský či zeměžluč. Rakytník je také dobrý pomocník, který hojí sliznice a pomáhá léčit žaludeční vředy.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Žaludeční dieta recepty

Základním pravidlem při stravování v případě, že trpíte žaludečními vředy, je nedráždivost. Vhodná je tedy zdravá, vyrovnaná a racionální dieta. Mléčné výrobky, zelenina a v menším množství ovoce by měly být součástí každodenní stravy. Základem je jíst pravidelně, v klidu a pohodě a dávat přednost několika menším porcím. Negativní roli mohou sehrát dráždivá a ostrá jídla, nadmíra citrusového ovoce a džusů. Stejně tak se nedoporučuje konzumace černé kávy, colových nápojů, alkoholu a samozřejmě kouření. Tyto pokrmy a nápoje mohou dokonce stát za vznikem žaludečních vředů, proto by si i zdraví lidé měli dávat pozor na jejich nadměrnou konzumaci. Naopak vyvážená strava je velmi dobrou prevencí.

Recepty na 1 porci

Zapékané brambory

Ingredience: 50 g vařených brambor, 100 g brokolice, 30 g 30% eidamu, 15 g řepkového oleje, sůl, muškátový oříšek

Postup: Uvařené brambory nakrájíme na plátky, promícháme s uvařenou brokolicí a kořením. Směs vložíme do vymaštěné zapékací misky, posypeme strouhaným sýrem a zapečeme.

Zahradnické hovězí

Ingredience: 120 g hovězího masa, 20 g mrkve, 10 g petržele, 10 g celeru, 10 g másla, sůl, drcený kmín

Postup: Omyté maso na sucho opražíme, podlijeme, osolíme, pokmínujeme a dusíme. ¾ hodiny před dokončením přidáme očištěnou nastrouhanou zeleninu. Na závěr přidáme máslo.

Nákyp z filé

Ingredience: 100 g rybího filé, 15 g másla, 5 g hladké mouky, 1 lžíce strouhanky, 1 vejce, trochu mléka, sůl

Postup: Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, zředíme ji mlékem, rozmícháme a povaříme. Filé podusíme v horké vodě do měkka, poté drobně pokrájíme a vložíme do provařeného základu. Přidáme žloutek, sůl, nakonec lehce vmícháme ušlehaný sníh z bílku. Směsí naplníme vymaštěnou a strouhankou vysypanou formu a pečeme dozlatova v předehřáté troubě .

Rýžový salát

Ingredience: 150 g vařené rýže, 20 g sterilované mrkve, 20 g kukuřice, 35 g tuňáka ve vlastní šťávě, ½ vejce

Postup: Do uvařené rýže přidáme sterilovanou mrkev, kukuřici, tuňáka a půl vejce uvařeného natvrdo. Vše promícháme a podáváme studené.

Italské telecí

Ingredience: 100 g telecího masa, 10 g mouky, 10 g rajského protlaku, sůl

Postup: Maso nakrájené na kostky nasucho opečeme, osolíme, podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme doměkka, krátce před dokončením zahustíme zálivkou připravenou z vody a mouky, dochutíme rajským protlakem a provaříme.

A jaké jsou vaše osvědčené recepty?

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto:
© Tomar

přidejte sem svůj příspěvek

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo šest.
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.


příběhy k článku

Dieta po operaci žaludečním vředu

Jaroslav Zettlitzer

Dobrý den ví někdo kdy si po operaci vředů můžu dát Plzeň pivo?

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět


Očista těla jen pro ženy
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Přehled zdravého stravování
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>

Zajímavé články

novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo šest.