Pondělí
- Snídaně: bílý tvaroh s ovocem, 1 plátek knäckebrotu, neslazený čaj
- Dopolední svačina: pomeranč
- Oběd: vařené hovězí maso s bramborem a dušenou mrkví
- Odpolední svačina: celozrnný chléb s lučinou a plátkem libové šunky, kedlubna
- Večeře: zeleninové rizoto, strouhaný 30% eidam
Úterý
- Snídaně: čerstvý celozrnný chléb doplněný pomazánkou z nízkotučného tvarohu
- Dopolední svačina: jogurt Skyr a 10 kešu oříšků
- Oběd: nasucho grilované kuřecí maso s vařeným bramborem a trochou čerstvé zeleniny ve formě lehkého salátku
- Odpolední svačina: zelenina, mozzarella, tuňák
- Večeře: vařené vejce doplněné zeleninovým salátem; možno sníst i kousek celozrnného pečiva
Středa
- Snídaně: celozrnný dalamánek, domácí avokádová pomazánka, neslazený čaj
- Dopolední svačina: kiwi
- Oběd: dušené krůtí prso s rýží
- Odpolední svačina: okurkový salát s jogurtovou zálivkou
- Večeře: špíz z vepřových medailonků, cukety a lilku, zeleninová obloha
Čtvrtek
- Snídaně: bílá káva nebo ovocný čaj, dva plátky celozrnného chleba, sýr a šunka
- Dopolední svačina: mrkvový salát s jablkem a banánem
- Oběd: přírodní kuřecí řízek (150 g), těstoviny, brambory nebo kuskus
- Odpolední svačina: bílý jogurt, plátek celozrnného chleba a šunka
- Večeře: zapečená brokolice s vejcem a brambory
Pátek
- Snídaně: celozrnné pečivo s kvalitním máslem a plátkem nízkotučné drůbeží šunky s minimálním množstvím tuku
- Dopolední svačina: jablko
- Oběd: vařené těstoviny s kousky okurky, papriky a rajčat, doplněné kousky tuňáka konzervovaného ve vlastní šťávě
- Odpolední svačina: cottage sýr a plátek celozrnného chleba
- Večeře: domácí hrachová polévka připravovaná z kvalitního zeleninového vývaru (nezahušťovaná, rozmixovaná)
Sobota
- Snídaně: ovesná kaše s ovocem a ořechy
- Dopolední svačina: dvě meruňky
- Oběd: vepřová pečeně s pečeným bramborem a žampiony
- Svačina: mrkvový salát s jablkem
- Večeře: kari z červené čočky a zeleninový salát
Neděle
- Snídaně: bílý jogurt, ovoce, chia semínka
- Dopolední svačina: mrkvové muffiny
- Oběd: palačinky se špenátem a ricottou
- Odpolední svačina: acidofilní mléko
- Večeře: jemné králičí soté s rýží
Tvorba vhodného jídelníčku je velmi komplexní a závisí na zdravotním stavu a potřebách každého jedince. Pokud si nejste jistí vhodností a nevhodností určitých druhů potravin, navštivte lékaře nebo výživového specialistu a ptejte se na radu. Uvedený jídelníček je pouze orientační.
Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto: © Eur