Obsah sacharidů v potravě
U diabetika s normální váhou by se množství sacharidů mělo pohybovat kolem 275 g až 325 g denně, u člověka s nadváhou je množství sacharidů nižší (kolem 225 g denně).
Při výběru vhodných potravin si diabetici stravu obvykle převádí na výměnné jednotky, kdy jedna výměnná jednotka je 10 g sacharidů (tomu odpovídá zhruba půl krajíce chleba, nebo 2 kostky cukru).
Více sacharidů obsahuje například chleba, cereálie, rýže, sušenky, ovoce, mléko, mléčné výrobky, džusy, sojové produkty, kukuřice i brambory.
Tabulka s obsahem sacharidů u základních potravin
(v gramech ve 100 g potraviny)
Druh potraviny |
Množství sacharidů |
Druh potraviny |
Množství sacharidů |
Zelenina a ořechy |
Ovoce |
||
Brokolice |
5,7 |
Avokádo |
6 |
Celer |
5 - 7,4 |
Ananas |
12,7 |
Cibule |
9 |
Angrešt |
9,7 |
Dýně |
9 |
Banán |
26 |
Fazolky zelené |
7,1 |
Borůvky |
11,5 |
Kapusta |
5,5 – 6,3 |
Broskev |
9,5 |
Kedlubna |
5,4 |
Citrón |
9,2 |
Květák |
4,5 |
Grapefruit |
10 |
Lilek |
4,5 |
Hroznové víno |
17 |
Mrkev |
9 |
Hruška |
13,4 |
Paprika |
4 - 6 |
Jablko |
13 |
Pažitka |
7,2 |
Jahody |
8,7 |
Arašídy |
18 |
Kiwi |
9,7 |
Kešu |
26 |
Mandarinka |
9,4 |
Kokos |
24 |
Maliny |
12,8 |
Lískové ořechy |
11 |
Meloun červený |
6 |
Mandle |
19 |
Meruňka |
12 |
Pistácie |
28 |
Nektarinka |
8 |
Vlašské ořechy |
14 |
Ostružiny |
12 |
Švestky |
14,7 |
||
Třešně |
14,4 |
Obsah sacharidů v jídle
(v gramech ve 100 g potraviny)
Druh potraviny |
Množství sacharidů |
Druh potraviny |
Množství sacharidů |
Mléčné výrobky a sýry |
Přílohy |
||
Mléko plnotučné |
4,7 |
Brambory vařené |
16 - 20 |
Mléko polotučné |
4,8 |
Hranolky |
38 |
Kefír |
4 |
Bramborová kaše |
25 |
Smetana ke šlehání |
3 |
Rýže |
28 |
Bílý jogurt |
4,5 - 6 |
Těstoviny |
28 |
Tavený sýr |
5 |
Čočka |
17 |
Lučina |
1 |
Fazole a hrách |
21 |
Mozzarella |
1 |
Kuskus |
25 |
Cottage, Gervais |
3 |
Jáhly |
24 |
Tvrdé sýry |
1-2 |
Bulgur |
19 |
Pomazánkové máslo |
5,5 - 7 |
Knedlík houskový |
47 |
Knedlík bramborový |
37 |
||
Chléb |
50 |
||
Chléb žitný 100% |
48 |
||
Bílý rohlík, houska, bageta, veka |
60 |
||
Celozrnný rohlík |
55 |
||
Knackebrot |
55-65 |
Jídelníček pro všechny typy diabetiků
Stravování při cukrovce je vždy důležité konzultovat s diabetologem, také si je třeba uvědomit, že vhodnost některých potravin je velmi individuální. Může se stát, že někomu některá potravina bude glykémii výrazně zvyšovat a u někoho příjem takovéto potraviny bude zcela v pořádku.
V této části jsou tedy stanovená pravidla, jak se asi při cukrovce stravovat a co dodržovat.
Co nejíst
Základním (a jistě logickým) pravidlem je výrazné omezení (ideálně vyloučení) všech jednoduchých cukrů, kromě těch, které obsahuje ovoce. Kromě jednoduchých cukrů je vhodné vynechat také veškeré uzeniny a dochucovadla, a u těhotných žen i dia výrobky (ty mohou ale ostatní typy diabetiků). Důležité je také omezit (vyhnout se jim asi zcela nelze) výrobky z bílé mouky.
Co jíst
Důležitý je naopak příjem zeleniny a kvalitních přirozených tuků. Důležité je také respektovat pravidelnost ve stravování a v případě pocitu hladu se nedojít tím, co je první při ruce. Pokud člověk cítí hlad mezi jídly, měl by ho zahnat nesladkou zeleninou (například okurka), nebo třeba kouskem sýra. Je dobré si také uvědomit, že různé polotovary, které se běžně prodávají v obchodech, mívají vysoký obsah sacharidů a jsou tedy pro diabetiky nevhodné. V podstatě tu platí, že nic se nevyrovná domácí stravě.
Sestavení jídelního plánu pro diabetika je velmi individuální, je třeba v něm zohlednit nejen věk, ale i hmotnost, denní fyzickou aktivitu a předcházející stravovací návyky diabetika. Určitě je jasné, že děti a sportovci potřebují větší příjem sacharidů než dospělý člověk, který má sedavé zaměstnání. Důležité je, aby diabetik jedl pravidelně, alespoň šestkrát denně. Pro pravidelné měření krevního cukru glukometrem si je třeba uvědomit, že čím má potravina větší glykemický index, tím bude její vliv na měření po jídle větší.
Následující údaje jsou vhodné hlavně pro ženy trpící těhotenskou cukrovkou, ale hlavní zásady se dají uplatnit i u ostatních typů diabetu.
Snídaně
Snídaně by neměla obsahovat více než 30 g sacharidů. Ke snídani se diabetikům nedoporučují žádné cereálie, sladké pečivo, ani slazené kaše, uzeniny, marmelády a džusy. Naopak vhodné je zhruba 60 g žitného, nebo pšenično-žitného pečiva (ne tmavé pečivo) s máslem, vajíčkem, sýrem, kvalitní šunkou, nebo různými typy pomazánek (rybičková, tvarohová). Součástí snídaně může být i zelenina, tady je jen důležité vybrat správný typ, pokud to bude sladká zelenina (mrkev), musí být množství pečiva menší, pokud to ale bude třeba okurka, tak se množství pečiva může zachovat. Ke snídani se také doporučuje třeba jogurt s ovesnými vločkami a dochucenými různými druhy ovoce a ořechů.
Dopolední svačina
Dopolední svačina by také měla obsahovat maximálně 30 gramů sacharidů (pokud se zvolí vhodná zelenina, může být také úplně bez sacharidů). Není vhodné svačinu úplně vynechávat, aby byl zachován nějaký denní stravovací rytmus. Svačinu může tvořit jeden bílý jogurt s kouskem ovoce, nebo ořechy. Také je možné svačit kousek pečiva se zeleninou, sýrem, nebo nějakou pomazánkou, případně jen samotné ovoce, nebo zeleninu. Někteří diabetici se ale neobjedou bez něčeho pečeného, a tak je možné si k svačině připravit třeba jednu palačinku s čerstvým ovocem, nebo jakékoliv jiné pečivo, které je připravené bez cukru a dalších surovin, které mají vysoký obsah sacharidů. Stejně jako dopolední svačina může vypadat i ta odpolední.
Oběd a večeře
Hlavními jídly dne jsou bez pochyby obědy a večeře. U obou těchto jídel platí, že by žádné z nich nemělo obsahovat více než 50 gramů sacharidů a jejich součástí by určitě byla zelenina. K obědu i k večeři se doporučuje maso (případně ryba) spolu s menším množstvím přílohy a zeleninou. Součástí obědů a večeří by určitě neměla být smažená jídla a různé polotovary.
Řada diabetiků si zhruba hodinu před spaním dává i druhou večeři, jejíž obsah sacharidů by měl být opravdu jen symbolický. K této večeři diabetologové často doporučují třeba jen bílý jogurt, nebo kousek sýra s ořechy. Něco lehkého, co ale zároveň i člověka dokáže zasytit.
Autor: © Mgr. Jitka Musilová
Foto: © Spmallare